Ana SayfaHemoroit(Basur)Gastroskopi KolonoskopiERCP Kapsül EndoskopiYemek Borusu ve Mide Hastalıklarıİnce ve Kalın Barsak HastalıklarıKaraciğer Pankreas ve Safra Yolları HastalıklarıSistemik Nedenlere Bağlı HastalıklarResim Galerisiİletişim
Prof.Dr.LeventDemirtürk Gastroenteroloji Uzmanı
(0216)336 57 67- (0543)933 20 23
Sarılık Nedir
Primer Bilier Siroz
Kronik B Hepatit (2)
Kronik C Hepatit
Alkol ve Karaciğer Hastalığı
Akut Pankreatit
Pankreas Kanseri
Karaciğer Sirozu
Karaciğer Yağlanması
Kronik B Hepatit (1)

Elektron Mikroskobunda Hepatit B Virusu
Kronik hepatit B; Hepatit B virus enfeksiyonunun 6 aydan daha uzun süre aktif halde bulunması ve KC de iltihabın devam etmesi olarak tanımlanır. Bu hastaların çoğu enfeksiyonu doğumda veya farkında olmadan geçirilen Hepatit B enfeksiyon sonucu almış olup, genellikle daha önce geçirilmiş akut B hepatiti geçirdiklerini bilmezler (Akut B hapatiti gizli seyretmiştir).
Kronik hepatitis B virus enfeksiyonu dünyada önemli bir sağlık problemidir.

Akut Tip B hepatit, erişkin hastaların yaklaşık %2-%5,yeni doğanların ise %90-95’inde kronikleşir. Dünyada yaklaşık 360 milyon kronik hepatit B enfeksiyonlu kişi mevcut olup,yılda 520 bin üzerinde ölümle sonuçlanmaktadır.Karaciğer kanseri 6.sıklıkta kanser olup,%50’nin üzerinde Hepatit B virus enfeksiyonuna bağlı gelişmektedir.Türkiyede HbsAg(+)’lik oranı %1.8-6.6, enfeksiyonu taşıyan veya karşılaşmış olanların(anti-HbcAg(+)’liği) oranının %28.2 olduğu,Türkiyenin güney doğusunda yaşayan çocuklarda HBV enfeksiyon oranının %9.7 olduğu belirtilmektedir.

HBV Enfeksiyonunda Terminoloji

Kronik hepatit B’nin HbeAg ve Anti HbeAg durumuna göre HbeAg(+) kronik hepatit, HbeAg(-) hepatit olmak üzere iki tipi vardır. HBeAg(+) kronik B hepatit genotip A ve B’nin en yaygın olduğu Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerikada en sık görülür.HBeAg(-) kronik B hepatit genotip C ve D ile birlikteliği sıktır. HbeAg(-) enfekte toplumun yaşlanması sonucu son 10 yılın üzerinde artış göstermiş olup vakaların çoğu Avrupanın dahil olduğu birçok bölgede gözlenir.

Bulaş

Hepatit B enfeksiyonunun alındıktan sonraki hastalık bulguları çıkana kadar geçen süre 45-160 gün arasındadır.Hepatit B virusu,açık yaradan veya iğne ile damar içine,cilt altına giriş ve mukoza membranlarla(ağız,vajen vb.) teması(açık yara olmalı),cinsel temas veya doğum esnasında olmak üzere damarsal yolla geçer.HBsAg çeşitli vucut sıvılarında bulunmakla birlikte sadece serum ve sperm enfeksiyoz olabilir.Ağızdan HBsAg(+) tükrük ile temas eden kişilerde enfeksiyon gösterilmemiştir.Buna karşın enfekte kişilerin tükrüğü cilt altı uygulanan hayvanlarda geçiş olduğu belirtilmiştir.

Kan yoluna geçerek bulaşma nedenleri ,kan,kan ürünleri,virus ile enfejkte enjeksiyon , sağlık amaçlı uygulamalar , iğne ve kesici aletlerle yaralanmalardır.Dövme yaptırma,akapunktur ile nadiren Hepatit B alevlenmeleri gözlenmiştir.HBV geçişinde damar içi uyuşturucu ilaç kullanımı önemli olmaya devam etmektedir.Risk ilaç kullanım süresi ile artar.5 yıllık ilaç kullanımından sonra HBV enfeksiyonu hemen daima görülür.

Doğum esnasında veya hemen kısa süre sonra bulaşma,bebeğin kan ile teması aracılığı ile görülür.HBsAg her ne kadar anne sütünde tesbit edilebilirse de ,emzirme bebeğe bulaş riski olarak görülmez. HBeAg(+) anneden doğan ve koruma yapılmayan bebeklerde Hepatit B virus enfeksiyonunu alma riski yüksek olup 6 aylığa oluştuğunda bu bulaş oranı %70-90’dır. Bu çocukların da yaklaşık %90’ında alınan Hepatit B virus enfeksiyonu kronikleşir. HBeg(-) anneden doğan çocuklarda enfeksiyon oranı daha düşük olup %10-40 olup,bunlarda 5 yaşlarında kronikleşme oranın %40-60 olduğu belirtilmektedir.

Özellikle enfeksiyon görülme oranının düşük olduğu bölgelerde muhtemelen çok eşlilik B virusunun önemli geçiş yoludur.Partner sayısının artması,heteroseksüalite,cinsel birlikteliğin süreci enfeksiyonu etkileyen parametrelerdir. Hastanede Hepatit B virus geçişi dializ ünitelerinde ve diş ünitelerinde görülebilir.

Hepatit B virus enfeksiyonu enfekte kan ile temas eden laboratuar çalışanlarında önemli yer tutmaktadır.Aşılama uygulaması bu personelde bulaşı oldukca nadir duruma getirmiştir. Hepatit B virusu ile enfekte olmuş olan sağlık çalışanlarından,hastalara Hepaztit B virus geçişi oldukça nadirdir. Ancak cerrahi,jinekolojik veya diş uygulamalarında hastalara bulaşma görülebilir.

HBV Enfeksiyonu Yönünden Taranması Gerekenler

Risk Taşıyanlar;Doğal bağışık değillerse bağışıklanması gerekenler

*Cinsel partneri HBsAg(+) olanlar
*Çok eşliler
*Homoseksüeller
*Damar içi uyuşturucu ilaç alışkanlığı olanlar
*AİDS olanlar
*Ev içinde HBsAg(+) aile fertleri olanlar
*Bakımevinde yaşayan ve bakım veren personel
*Hapishanede kalanlar
*Sağlık çalışanları
*Kronik böbrek yetmezliği olanlar
*Gebeler
*Kronik Karaciğer hastalığı olanlar
*Kemoterapi veya immunosupresif verilecek olanlar
*Kan,plazma,sperm,organ ve doku vericiler
*Transaminaz değerleri yüksek olanlar
*Akut hepatit geçirmekte olanlar

Klinik Bulgular

Kronik B hepatit erkelerde daha yüksek oranda bulunur.Hepatit B virus varlığını düşündüren göstergeler;yüksek taşıyıcılık oranının bulunduğu etnik orijin,şüpheli cinsel temas,kan ile temas öyküsü, organ nakli veya immunsistemi baskılayıcı tedavi uygulanan hastalar, damar içi uyuşturucu ilaç alışkanlığı ve homoseksüellerdir.Hastalık iyileşmeyen akut hepatiti takip edebilir.Akut atak genellikle hafiftir. Anibaşlangıçlı ve derin sarılıklı hastalar genellikle tam olarak iyileşir.

Hastalarda halsizlik olabilir ve çekap esnasında orta derecede Karaciğer enzim yükseklikleri ile veya kan vericisi olduğu zaman yapılan tetkikler esnasında farkedilebilir.

Kronik hepatit sıklıkla sessiz hastalıktır.Bulgular KC hastalığının şiddeti ile paralellik göstermez.Hastaların yaklaşık yarısında sarılık,karında su toplanması veya Karaciğere kan getiren damarlarda basınç yüksekliğinin gelişimi ile ortaya çıkan ileri dönem Karciğer hastalığı ile gelebilir.Hastalar genellikle daha önce geçirilmiş akut sarılık atağı tariflemezler.


DEVAMI Kr. B Hepatit 2 BÖLÜMÜNDE TAKİP EDİLEBİLİR


















 



 
Ana SayfaHemoroit(Basur)Gastroskopi KolonoskopiERCP Kapsül EndoskopiYemek Borusu ve Mide Hastalıklarıİnce ve Kalın Barsak HastalıklarıKaraciğer Pankreas ve Safra Yolları HastalıklarıSistemik Nedenlere Bağlı HastalıklarResim Galerisiİletişim