Ana SayfaHemoroit(Basur)Gastroskopi KolonoskopiERCP Kapsül EndoskopiYemek Borusu ve Mide Hastalıklarıİnce ve Kalın Barsak HastalıklarıKaraciğer Pankreas ve Safra Yolları HastalıklarıSistemik Nedenler Bağlı HastalıklarResim GalerisiRandevu ve İletişim
Prof.Dr.LeventDemirtürk Gastroenteroloji Uzmanı
(0216)336 57 67- (0543)933 20 23
Özgeçmiş
İlgi Alanları ve Yapılan İşlemler
Yayınları ve Diğer Çalışmaları
Medya
Hekimlik Andı
Hekim Hakları
Hasta Hakları Bildirgesi
Ana Sayfa
Gastroenteroloji Nedir-Gastroenteroloji Uzmanı Kimdir? 

Gastroenteroloji; sindirim sistemi(Yemek borusu, mide , ince ve kalın barsak,safra kesesi, pankreas) ve Karaciğer hastalıklarının tanı ve tedavisini (tıbbi ve endoskopik tedavi) kapsayan bilim dalıdır.Bu bilim dalı uzmanına da Gastroenteroloji uzmanı "Gastroenterolog" denir 
Hepatoloji (Karaciğer Hastalıkları) veya GastroenteroHepatoloji adıyla kanunen farklı bir ihtisas dalı yoktur. Zira Hepatoloji (Karaciğer Hastalıkları) ,yukarıda değindiğim üzere Gastroenteroloji ihtisasının kapsamı içindedir. 
Gastroenteroloji uzmanı olabilmek için Tıp Fakültesi eğitimini tamamladıkdan sonra, önce 5 yıl İç Hastalıkları (dahiliye) ihtisası yaparak dahiliye uzmanı olmak,daha sonra 3 yıl gastroenteroloji üst ihtisası yapmak gereklidir. 
Dahiliye ihtisası üzerine yapılan bu üst ihtisas sürecinde tüm sindirim sistemi ve Karaciğer hastalıkları ile ilgili geniş kapsamlı teorik bilgiler yanında, pratik, endoskopide tanı ve tedavi (Gastroskopi, Kolonoskopi, Rektoskopi,ERCP vb.) eğitimi verilir. 

Gastroskopi-Kolonoskopi Tetkikinizi Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gereken Önemli Hususlar


* Ülkemizde Endoskopi işlemlerinin maalesef bazı Dahiliye ve Genel Cerrahi uzmanları tarafından da yapıldığı görülmektedir. 
* Oysa bu alanda kanunen ihtisas sadece Gastroenteroloji Bilim Dalında Gastroenteroloji uzmanına verilmektedir. "Üç-beş günlük kurslarda" alınan Endoskopi sertifikalarına dayanarak endoskopi yapan Dahiliye ve Cerrahi uzmanlarının sertifikaları kanunen hiçbir yetki ve hak içermediği gibi bilimsel de değildir. Nitekim Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulunun 02-03/Ocak/2014 tarih ve toplantı No:53 , karar No:407 sayılı kararı ile Dahiliye ve Genel Cerrahi uzmanlarının doğrudan Endoskopik işlemleri (Gastroskopi,Kolonoskopi vb.) yapmaya yetkisi olmadıkları karar altına alınmışdır.
* Hekimlerin tıbbın her konusunu bilmesinin imkansızlığı,Tıpta ihtisaslaşmayı zorunlu hale getirmiş,bu kapsamda farklı ihtisas dalları ortaya çıkmıştır. Nasıl kulağınız ağrıdığında Cildiye veya Dahiliye uzmanına gitmiyor Kulak Burun Boğaz Uzmanına gidiyorsanız , hamilelik takipleriniz için Kadın Doğum Uzmanına gidiyor Dahiliye uzmanına gitmiyorsanız,
* Gastroenteroloji Bilim Dalını ilgilendiren konu ve ilgi alanlarında da Gastroenteroloji uzmanına gitmeniz gerektiği bilincinde olmalısınız. 
* Endoskopi işlemlerinizin Gastroenteroloji uzmanınca yapılmasının önemini gösteren bilimsel çalışmalardan bir örnek verirsek; Kalın barsak kanserleri ve poliplerinin kolonoskopide teşhis edilememesi(atlanması) ihtimali Gastroenteroloji uzmanında %3 iken, Gastroenteroloji uzmanı olmayan doktor tarafından yapılan kolonoskopide kanser ve poliplerin teşhis edilememesi(atlanması) ihtimali %13 olarak belirtilmektedir (Clinical Journal of Gastroenterology 2011;4:355-363). 
* Bu nedenle de Gastroskopi, kolonoskopi, ERCP tetkik ve tedavi girişimlerinizi nerede yaptırabilirim sorunuza cevap ararken;
Bu işlemleri en ucuza nerede yaptırabilirim? sigorta (SGK) ile anlaşması varmıdır? fark ödemeden veya cüzi bir ücret ödeyerek bu işlemi yapan yer varmı? soruları  önceliğiniz olmamalıdır. Zira size cazip gelebilecek bu şartları sunan özel hastane veya Tıp merkezlerinin birçoğunda endoskopi işlemleri bilimsel gerçekler göz ardı edilerek Gastroenteroloji uzmanı tarafından değil ,Cerrahi uzmanı veya Dahiliye uzmanı tarafından yapılmaktadır. 
Önceliğiniz;gastroskopi,kolonoskopi vb. işlemlerinizi yapacak , gerekirse sizi tedavi ve takip edecek hekiminizin mutlaka Gastroenteroloji uzmanı olup, olmadığını araştırmak olmalı,bu hususu sorgulama bilincinde olmalısınız. 
Aksi takdirde bilimsel destekde önemli sıkıntılar ve mağduriyetler yaşayabilirsiniz.



 
Ana SayfaHemoroit(Basur)Gastroskopi KolonoskopiERCP Kapsül EndoskopiYemek Borusu ve Mide Hastalıklarıİnce ve Kalın Barsak HastalıklarıKaraciğer Pankreas ve Safra Yolları HastalıklarıSistemik Nedenler Bağlı HastalıklarResim GalerisiRandevu ve İletişim